Ont idag

Låg på stranden hela dagen igår vilket resulterade i att jag ser ut som en rödbeta. Passade också på att bada i Klarälven. Var väl helt klart svalkande, men ändå badbart. Andra doppet i år *stolt*. Anna kom förbi igår så hon fick lite mat efter sin träning. Har typ ätit hårt bröd nu i tre veckor bara för att det är så tråkligt att laga mat till en person, så de var gott att få lite riktig mat.

Har sjukt ont i varenda led jag har idag. Vallar runt som en gammal tant här hemma och kan inte göra någonting. Borde duscha, men jag är inte säker på att jag kan ta mig ur badkaret så jag får vänta tills G kommer hem i eftermiddag.

Kan verkligen inte fatta vad detta är och nu börjar jag bli rädd på riktigt. De ger ju sig verkligen inte. Tänk om det är ledgångsreumatism eller ngn annan skit. Vad ska jag göra då? Jag kommer inte kunna jobba som jag vill, kanske inte skaffa barn (ingen panik med de iofs) men de kommer ju i så fall följa med mig hela livet och det vet jag inte om jag är så sugen på alls. Sitter just nu och målar Fan på väggen för jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till.... Orkar verkligen inte mera, vill bara INTE ha ont. Kunna gå ut och gå, göra saker utan att att behöva tänka på att det ska göra ont nu eller senare.

Skulle börjat jobba i måndags men de blev ingenting med de.... Var bara brevidgång så jag ska göra den senare i sommar ist eftersom på det stället ska jag bara jobba på i slutet av juli.

Såg att de nya schemat kommit ut... inte kul inte kuuuuuul (WoW- jocke). Mån- fre 8- 17- Så ser de ut ungefär och med tre tentor på en vecka. Känns som man kanske inte kommer bli sysslolös till hösten. Därför vill jag vara frisk så jag vet att jag kommer orka med allt detta.

Nu får de snart bestämma sig

Doktorn från akuten ringde nyss. Odlingen de tog från min fot visade inga tecken på rosfeber.... Nu får de fan bestämma sig vad fan jag har. Jag vill bara veta nu... för något fel är det för mina fötter är inte ok. Har fått tid till lungröntgen nu i alla fall. De har ju blivit bättre men inte så bra som de borde vara efter en halv pc- kur. Fötterna äe fina så länge jag inte står på dem. Skulle börja gått bredvid på jobbet inatt men får göra de i slutet av veckan för som de ser ut nu så går verkligen inte de.

Jag sågar av mig asen och tar proteser TACK!

Vill inte mera nu...

Jag var så glad i torsdags för att mina fotknölar var återfunna, men nu lyser de med sin frånvaro igen. Så fort jag ställer mig på benen så säger det bara pang så försvinner de och fötterna blir blåa igen. Kan inte fatta vad det är????? Jag är alldeles skrynklig på ovansidan av foten på morgonen. Märks verkligen att huden varit uttänjd.

Ska börja gå bredvid på jobbet på mån. Ska kolla med dem om jag kan göra de i slutet av veckan ist för så  som det är nu så går det verkligen inte! 

Fotkölar upphittade

JAG HAR HITTAT MINA FOTKNÖLAR!!!

Skulle bara lägga foten på bordet, men insåg att jag slog i någonting. Vad var de.... jo min fotknöl. De är tillbaka! Jag har inte sett dem på tre veckor. Bara på en dag har fötterna återgått till normalstorlek (nästan), men tittar man på dem så ser de inte ut som tantfötter längre.

Rosfeber & Knölros

Det blev ett besök till akuten natten mellan tisdag och onsdag. Anna var här hemma en sväng på kvällen och jag skulle bara gå och snyta mig. Helt plötsligt kunde jag inte stå på foten. Skulle jag ha lagt min tyngd på den så kändes det som den skulle sprängas på ovansidan. Det gick verkligen inte. Från att vara grisrosa tills att foten blev blå tog ca 15 sekunder.  


Anna åkte hem och duschade och skulle ta J bil till akuten, men för en gång skull hade hon nycklarna med sig så det fick bli taxi. Jag skulle då passa på att flytta pengar till rätt konto, men ville Swedbanks hemsida fungera... ICKE! Så stackars Anna fick betala. När jag satt och väntade på Anna drabbades jag av fullkomlig panik. Tänk om det verkligen var ngt farligt. Den tanken hade liksom inte slagit mig förut. Pratade med syster i telefonen och stortjöt.   

Väl inne på akuten så fick vi sitta i väntrummet i bara en timma (helt ok tycker jag). Sen blev jag nerbäddad inne i ett rum. En uska kom och tog temp som visade 38 och då kan jag säga att då är jag inte pigg eftersom jag har en grundtemp strax över 36. En hel del blodprover togs också. Sen var det bara att vänta.... Dr Per kom in efter ca en timma men fick sticka ganska snabbt igen eftersom han fick akutlarm. Senare var han tillbaka och klämde, kände och drog. Han var inte helt populär i mina ögon just då. Han ville att ortopeden skulle komma in och titta på mig eftersom de misstänkte en bakterieinfektion i leden och det är tydligen inte bra. Hur kollar man då detta? Jo farbror doktorn ville ha prov från ledvätska och hur får man ut den? Jo med en jävla kanyl. Jag var ganska tuff i början och sa att jag skulle titta på, men när han tog fram kanylen (som i mina ögon såg ut som en rosa uppdragningskanyl) så lade sig Evelina bakåt och sa " happy thoughts"). Själva sticket var inte så farligt, men känslan när han körde omkring nålen inne i foten på mig fick mig att skrika "helvetes jävla förbannade rööööv", sen spenderade jag resten av tiden att be om ursäkt för mitt språk. Efter första sticket hittade han ingenting och frågade snällt om han fick sticka en gång till varav jag frågar om det någonsin är någon som ger ett ärligt ja- svar på den frågan. Men visst fick han sticka en gång till. Han hittade iaf ingen ledvätska, men blod fick han ut och det gratulerade jag honom för. Jag tror att jag hanterar min rädsla med humor.... Hoppas han hade det också....


Sen kom medicin- doktorn tillbaka med en trolig diagnos. Jag hade förhöjt crp (67), förhöjda vita (60 tror jag) och en hög sänka (50) vilket då är tecken på en infektion. Han trodde då att jag hade rosfeber och när jag tittade på min fot så fattade jag också att det var just det jag hade. Allt blev helt plötsligt så självklart.

Men de har fortfarande inte uteslutit Sarkoidos så den utredningen ska fortsätta från Vc. Jag har två knölar på mina smalben som tydligen kallas för Knölros och det är också ett symtom på Sarkoidos. Ska ringa Vc idag och se vad de säger.


Jag åkte hem från Akuten kl 3 på natten, insatt på Kåvepenin. Tidigt på morgonen ringde med- doktorn och frågade hur det var med mig. Alla de jag träffade på akuten var helt underbara. Kan inte fatta att de har tid till de, men jag kände mig verkligen omhändertagen. Bara det att doktorn knackar på dörren och säger att han kommer snart han skulle bara göra ngt emellan. Eller det att han tog sig tid att ringa. Helt otroligt! Jag fick till och med använda min mobiltelefon. Ortopeden lovade att inte se eller höra när jag frågade om man fick ringa. Man ser allt med helt andra ögon när man både är personal och patient.


Världens bästa Anna hämtade ut Kåvepeninen till mig efter jobbet och kom hem med, sen kom J med McD. Precis de man behöver när man inte har ätit på 28 timmar.


Nu har jag ätit Pc i en dag och jag ser redan en skillnad. Foten har återfått hyfsad normal färg, bara lite rödflammig, men svullnaden är fortfarande kvar.


Midsommar ska nu spenderas tillsammans med mamma och pappa på campingen vis Sävsjön. Ska bli så gott att bli lite ompysslad.   

Rosfeber:  (erysipelas) är en bakteriell infektion i läderhuden (dermis).

Rosfeber är en bakteriesjukdom som vanligen orsakas av s.k. betahemolyserande streptokocker. Även stafylokocker kan ge upphov till sjukdomen. Det är sålunda ingen egentlig "egen" sjukdom, utan mer ett sjukdomstillstånd som kan ha flera orsaker. Bakterierna utgör ofta en del av patientens normalflora och har vid sjukdomen kunnat penetrera huden. I regel finns en hudskada bakom, exempelvis ett skärsår, skavsår, kroniskt bensår etc., men det är inte alltid som man kan finna ingångsporten. Vätskesvullen vävnad (ödem) gör ofta ovanliggande hud extra känslig för sjukdomen. Rosfeber kan sprida sig snabbt och i värsta fall leda till blodförgiftning (sepsis). Den drabbade bör därför uppsöka läkare. Behandling är oftast penicillin eller annan antibiotika, i allvarligare fall intravenöst. Under sjukdomstiden rekommenderas avhållsamhet från fysisk ansträngning.

 Detta är inte mitt ben

Sarkoidos: Sjukdomen består av att epiteloida celler bildar granulom i olika vävnader och organ. Det kan liknas vid en slags knölar eller cystor, men kan vara väldigt små. Symtomen beror då på i vilken vävnad som granulomen finns. Oftast försvinner dessa granulom av sig själv, men går i ca 10% av fallen över i fibros. Detta kan då skada vävnaden permanent och ge livslånga symtom, som tex. nedsatt andningsförmåga (dvs. om granulomen från början satt i lungorna).

Organsystem som ofta är drabbade är, förutom lungorna, levern, njuren, mjälten, lymfkörtlarna, hjärtat, huden och hjärnan.


Typer av sarkoidos

  • Icke-akut sarkoidos. Detta är den vanligaste formen av sarkoidos. Den är ofta symtomfri och upptäcks vid till exempel rutinmässig lungröntgen. Den icke-akuta sarkoidosen har god prognos, men ca 10% utvecklar fibros och får livslånga besvär.
  • Akut sarkoidos även kallad Löfgrens syndrom. Denna form har ett snabbare förlopp med feber och ledvärk. Ledvärken är tydligast i fotleden. Man kan även få knölros och bli ljusskygg, så kallad fotofobi. Den akuta sarkoidosen läker oftast ut av sig själv inom ett halvår.

En bra och en dålig nyhet

Vilken ska man börja med?

Jag börjar med den bra. JAG HAR FÅTT DISPANS och kommer gå in i T6:) Brevet kom idag och jag är rääääätt nöjd ska jag säga. Hade jag ej blivit beviljad hade jag blivit helt knäckt eftersom jag var helt inställd på att få det..... Har en tenta mer än alla andra, men det skiter jag i för jag tar examen i januari..... 

Den dåliga är att jag kanske har Sarkoidos, som är en form av lymfom (cancer).... Det behöver inte vara så det kanske bara är jag som målar fan på väggen, men lika bra att göra de så kanske jag inte blir så chockad sen.
 Fötterna är nu värre än någonsin. Har sjuka ödem i fötterna som färgar dem lila/blå/röda. Min fötter ser ut som de sitter på en 90- åring. Det gär så jävla ont att gå. För varje stag jag tar så känner jag vätskan skvalpa i mina fötter. Men detta trodde doktorn berodde på Diklon som jag har käkat i tre veckorn nu, så de skulle jag sluta med med en gång.... Det som var typsiak för Sarkoidos var mina svullna foleder, andningsbesvär och knölarna övanför fotlederna (Knölros)... Har iaf tagit prov nu som ska komma på torsdag och jag ska på lungröntgen... när vet dock ingen. Fick min remiss till rematologen och dit ska jag den 29 juLi.... hoppas att det går över innan dess.

Stulen cykel är återfunnen!

Vet inte om jag har nämt det tidigare i bloggen men min sykel blev ju stulen förra året. Jag hade ägt den i 17 dagar när någon plockade med sig den. Var ganska knäckt kan jag säga. Hade köpt den för min första lön och den var så fin...
Men de var väl någon annan som också tyckte den var fin antar jag. Jag ringde och bråkade med stället där jag köpte cykeln eftersom de lovade en försäkring om man köpte en cykel över 990 kr och de hade ju jag gjort. De sa då att jag skulle skicka in lappen jag fått som då skulle täcka allt om den nu skulle ev bli stulen... "vilken lapp?" var mitt svar. Tydligen så skulle jag fått en lapp i kassan och skickat till ett försäkringsbolad för att då detta skulle gälla. Hur fan skulle jag veta att jag skulle ha denna lappen. En försäkring kan lika gära ligga på varan som på kunden (fick jag reda på när jag ringde Rådrummet). Försäljaren sa bara blankt nej till att jag skulle få hjälp eftersom då denna lappen inte var inskickad. Men jag gav mig inte, jag bråkade ganska rejält med dem. Anmälde de iaf till polisen och till försäkringsbolaget. Jag hade verkligen inte råd att köpa en helt ny cykel, men lite hjälp fick jag iaf från försäkringsbolaget. En dag ringde de från försäljaren och sade att de skulle betala 1000 kr på min självrisk vilket resulterade i att jag fick betala 500 kr för en ny cykel. Men fanns den guldiga fina kvar.... ICKE!!! Fick då bli en svart ist som jag inte alls var lika kär i. Men men jag fick iaf en ny cykel.

Förra veckan ringde de från polisen och sa att de troligen hade hittat min cykel.... helt otroligt! Den har tydligen stått på Lagmansgatan hela tiden... fortfarande låst. Så den som snodde den har verkligen inte ens cyklat på den.... varför då sno en cykel? Jag hade ju inte kvar nycklarna till den så enda sättet att bevisa att den var min var ju att låset sitter fast med ett buntband. Jag pratade med försäkringsbolaget idag och de skulle ha 1200 kr om jag ville ha tillbaka den (det var den summan de betalade ut till mig). M cykel hade blivit stulen så hon ville ha min fina guldiga. Känns bra att den stannar inom familjen:) Var hos polisen och tittade på den idag och den är hur fin som helst.... bara däcket som behöver pumpas. Kan inte fatta att den har stått ute i nästan ett år. Imorgon ska försäkringsgubben testa om min nyckel passar och då får vi ju verkligen reda på om den är min eller inte. M kommer och hämtar den under midsommarveckan. Får kanske testcykla den och se vilken jag ska behålla.

Jag gillade inte alls den svarta i början men nu hade jag äntligen börjat tycka om den. Vilken ska man behålla???? Hjälp!!!!!

Summering

Här kommer en ganska snabb sumering av veckans händelser.

Opponering/respondering: detta skojiga genomgick vi i torsdags.... gick förvänansvärt bra faktiskt. Opponerade ju på G uppsats och det var ju en sak försig. Men ganska skönt ändå med tanke på att vi känner varandra ganska väl om man säger så. Vi fick väldigt bra kritik på både opponering och responering och det var skönt för nu kan man verkligen släppa de. Ska bara göra lite små ändringar men det kan jag verkligen leva med känner jag. Detta firade vi sedan med att gå ut och äta på....

Score: Vi var 11 st från klassen som samlades för att fira sommarlov. Åt väldigt gott och billigt. Skuttade dit på kryckor som Anna lånat från akuten, men jag kan säga att det gjorde lika ont med som utan kryckor. När vi kom hem var fötterna värre än någonsin. Väldigt svullna, illröda och skitvarma.... alla tecken på en inflammation.

Examen: Min lilla Poppins tog examen igår. Var hur fint som helst och jag fick lite tårar i ögonen under talen. Man inser också att nästa gång är det förhoppningsvis min tur. Kan inte fatta att det har gått så fort. Poppins fick iaf sin brosch så nu är hon SYRRA! Är så stolt! Efter examen var det dags för mat och lite dricka hemma hos Poppins. Eftersom de flesta som var där var färdiga syrror och de sa att det inte var ngn större fara att blanda Diklo med vin så drack jag allt lite.... Vi åt väldigt gott tillsammans med Poppins familj. Vi spelade också lite spel.... sen gick Poppins och Anna ut och firade medans jag och mina fötter åkte hem tillsammans med Gustav.



Idag satt jag på balkongen och tittade på när de hade tävlingar wakeboard.... hur skoj som helst att sitta där på färsta parkett.

Läkarbesök

Har ju haft problem med mina leder ett tag nu. Det började ju med en muskelinflammation i höger hand/arm, sen smittade detta av sig till andra handleden och bägge fotlederna.... där började jag ana lite oråd. Har käkat Diklo i en vecka nu men fotlederna (som är värst) bli bara större och större och gör bara ondare och ondare. Mina fotknölar är hela borta och har ersatts av en tantfot... ser ut som min fot ska sitta fast på en gammal tant ist för på mig.... när det är riktigt illa får jag tilloch med en bilring runt fotleden:)

Ringde till gripen idag för att kolla vad de tyckte att jag skulle göra. Dsk som jag pratade med tyckte inte alls att det lät bra så hon gav mig en tid med en gång. Fick träffa Dr Filip (som förövrigt var skitbra) som tyckte detta var väldigt skumt... Han började prata om en sjukdom som heter Sarkoidos som tydligen har samma symtom som jag, sen pratade han om Artrit och RA eller ngt virus.... men jag känner mig inte så sjuk... bara trött men de är jag ju alltid så.... Prover tos iaf och det visade sig att jag hade förhöjt CRP, hade iofs bara 27 men det är ju fortfarande inte ok sen hade jag även förhöjda vita blodkroppar och det förundrade honom ännu mera.... Jag fick iaf en remiss till reumatologen för att kolla så att det inte är tex RA sen ska jag skutta omkring på kryckor för att avlasta och så att det inte ska göra så förbannat ont att gå...


RSS 2.0